با سلام و احترام خدمت شما مخاطبین عزیز پلتفرم جامع بل میت (BellMeet)، در این مقاله قصد داریم تا به مفهوم آموزش مجازی یا همان آموزش آنلاین بپردازیم. امروزه استفاده از پلتفرمهای برگزاری کلاس آنلاین و آموزش مجازی، بخشی از نظام آموزشی مدرن محسوب میشوند که بسیاری از مراکز آموزشی تراز اول دنیا، حتی قبل از شیوع ویروس کرونا (نوع Covid-19) به سمت آن قدم برداشتهاند.
- جهت مشاهده وبسایت اصلی، مشاهده دمو و خرید سامانه برگزاری کلاس آنلاین بل میت روی تصویر زیر کلیک کنید.
همانطور که میدانید همهگیری ویروس کرونا (Covid-19)، در مدت زمان کوتاهی باعث رشد چشمگیر کسب و کارهای آنلاین شد. همچنین میتوان گفت که آین امر، تغییر و تحولی اساسی نیز در نظام آموزشی ایجاد کرد؛ به طوری که کلاس های آنلاین و سامانه های LMS بخشهای اصلی نظام آموزشی در تمامی مقاطع تحصیلی شدند.
به عقیده ما ویروس کرونا موجب شد تا تغییراتی که در آینده منتظر آنها بودیم، نظیر آموزش آنلاین، فرآیندهای دورکاری و … خیلی سریعتر اتفاق افتد و به زمان حال برسند. به همین جهت ممکن است که در این مدت اصطلاحاتی نظیر وب کنفرانس، وبینار، آموزش آنلاین و … زیاد به گوش شما خورده باشد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا به حوزه آموزش مجازی (آنلاین) بپردازیم.
آموزش مجازی | آموزش آنلاین
اگر بخواهیم تعریفی ساده از آموزش آنلاین یا همان آموزش مچازی (Online Education) بیان کنیم، میتوان گفت که شیوهای نوین در فرآیند آموزش است که به واسطه ابزارهای ارتباطی جدید نظیر شبکههای اجتماعی، وب سایت و وبلاگ، ایمیل و نرم افزارهای تحت اینترنت (وب سرویس)، محتوای آموزشی را در اختیار دانش پذیران قرار میدهد. عموم ابزارهایی که در فوق به آنها اشاره شد، بر بستر شبکه جهانی اینترنت کار میکنند.
همین امر از مهمترین مزایای آموزش آنلاین به شمار میرود. چرا که فرآیند آموزش مجازی (آنلاین) فارغ از زمان و مکان بوده و تنها با دسترسی به اینترنت مناسب، امکان بهره بردن حداکثری از محتوای آموزشی فراهم میشود.
در برخی از شیوههای آموزش مجازی، مدرس و دانش پذیر به صورت هم زمان (Synchronous – همگاه) از طریق اینترنت با یکدیگر در تعامل هستند. به عبارت دیگر، ارتباط مدرس و دانش پذیر به صورت زنده یا آنلاین است. لازم به ذکر است که این حالت از آموزش آنلاین، به کلاس آنلاین یا کلاس مجازی نیز موسوم است. عموم کلاس های آنلاین از طریق نرم افزارهایی تحت وب که از طریق مرورگر (Browser) اینترنت در دسترس هستند، برگزار میشوند.
هر یک از شیوه یا متدهای آموزش مجازی (آنلاین) مزایا و معایب خاص خود را دارند، اما میتوان گفت که متد کلاس آنلاین بیشتر از سایر متدهای آموزش آنلاین میتواند بازدهی داشته باشد. چرا که در یک کلاس آنلاین جامع و کامل، تمامی اجزای یک کلاس درس سنتی (حضوری) نظیر تخته، لیست حضور و غیاب دانش پذیران، ارتباط زنده مدرس و دانش پذیر و دانش پذیران با یکدگیر از طریق دوربین، میکروفون و محیط پیام (چت)، برگزاری آزمون و ارائه انواع کارنامه و … در قالب نرم افزار یا سرویسی تحت اینترنت ارائه میشود.
پیش از آنکه به مزایا و کاربردهای آموزش آنلاین بپردازیم، به تعاریف آموزش الکترونیک و آموزش از راه دور میپردازیم. بسیاری از این تعاریف بسیار نزدیک به هم هستند و میتوانند با یکدیگر هم پوشانی داشته باشند.
آموزش الکترونیک یا E-Learning
به متدهایی از فرآیند آموزش که خارج از برنامه و محیط کلاس آموزش سنتی (حضوری) به واسطه ابزار و تکنولوژیهای الکترونیکی به آموزش دانش پذیر میپردازند، آموزش الکترونیک گفته میشود. به عنوان مثال خرید و تماشای یک دوره آموزش ویدئویی از یک سایت و یا مطالعه مقالات آموزشی یک وبلاگ در دسته آموزش الکترونیک قرار میگیرند.
آموزش از راه دور (Distance Learning)
در آموزش از راه دور، محتوای آموزشی اعم از کتاب و جزوه، لوح فشرده و … توسط ارائه دهنده دوره (دانشگاه، مدرسه و آموزشگاه) تهیه و برای دانش پذیر ارسال میشود. آموزش از راه دور میتواند به صورت غیر الکترونیک از طریق ارسال یا پست کتاب و جزوه برای دانش پذیر باشد. در صورتی که محتوای آموزشی به شکل لوحهای فشرده حاوی ویدئو و فایلهای متنی نظیر pdf باشد، میتوانیم عنوان آموزش الکترونیک را نیز برای آن به کار ببریم.
همان طور که پیشتر اشاره شد، در دنیای امروز بسیاری از عنوانها نظیر آموزش مجازی (آنلاین)، کلاس آنلاین، آموزش الکترونیک و آموزش از راه دور را یک مفهوم در نظر میگیرند. شاید دلیل این امر را بتوان پیشرفت چشمگیر تکنولوژیهای ارتباطی و افزایش سرعت اینترنت دانست. چرا که امروزه حتی آموزشگاههایی که به صورت سنتی (حضوری) به ارائه محتوای آموزشی میپردازند، بخشهایی از فرآیند آموزش را بر بستر اینترنت انجام میدهند.
فراگیری آموزش مجازی (آنلاین)
یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد انگیزه یادگیری، احساس راحتی دانش پذیر است که این امر در آموزش آنلاین محقق میشود. جدا از این مورد، پیشرفت تکنولوژیهای ارتباطی و به دنبال آن افزایش سرعت اینترنت و دسترسی همگانی، باعث راحتی استفاده از انواع متدهای آموزش آنلاین میشود. افزایش سرعت اینترنت موجب میشود که امکانات بیشتر و با کیفیتتری در نرم افزارهای تحت وب مورد استفاده کلاس های مجازی گنجانده شود.
آموزش آنلاین میتواند گزینهای مناسب و ایدهآل برای دانش پذیرانی باشد که در حین کار و رسیدگی به امور خانواده تمایل به پیشرفت و آموزش دیدن دارند. آموزش مجازی (آنلاین) فارغ از مکان بوده و میتواند در هر زمانی از شبانهروز در دسترس باشد. همه این عوامل باعث میشوند تا در دنیای امروز، آموزش آنلاین بسیار محبوب و جالب توجه باشد.
البته شاید بتوان گفت که در دو سال اخیر، همهگیری ویروس کرونا در اقصی نقاط جهان در فراگیری و پیشرفت آموزش آنلاین مزید بر علت شد و به طور چشمگیری بر محبوبت آن افزود.
کاربرد و مزایای آموزش مجازی (آنلاین)
در یک پلتفرم جامع آموزش مجازی یا آنلاین، امکان ارائه محتوای آموزشی در قالبهای مختلفی نظیر، دانشگاه، مدرسه، آموزشگاه، کلاس خصوصی و جلسات مشاورهای وجود دارد. آموزش مجازی در هر یک از این قالبها مزایای قابل توجهی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
عدالت آموزشی
همانطور که مستحضر هستند عموم مدارس و دانشگاههای سطح یک کشور در شهرهای بزرگ و مراکز استانها قرار دارند. طی کردن مسافتی طولانی تا مدرسه یا دانشگاه خود موجب افزایش هزینههای مالی، اتلاف زمان در رفت و آمد و ایجاد خستگی و افت کیفیت آموزش دانش پذیر میشود. جدا از این طی کردن این مسافت برای دانش آموزان کم سن و سال سختی مضاعفی داشته و میتواند خانوادهها را نیز درگیر کند.
استفاده از خدمات آموزش مجازی (آنلاین) امکان شرکت در کلاسهای درسی را برای همه افراد در هر نقطه جغرافیایی که باشند، فراهم کرده و باعث صرفه جویی در زمان و پول میشود. همه افراد تنها با یک موبایل یا کامپیوتر متصل به اینترنت امکان استفاده از خدمات آموزشی را خواهند داشت. عدم وابستگی به مکان در آموزش مجازی یا آنلاین موجب میشود که افراد مناطق محروم نیز بتوانند از اساتید مجرب و کیفیت بالای آموزش در دانشگاهها، مدارس و آموزشگاههای سطح یک برخوردار باشند.
مرز بندی جغرافیایی در آموزش آنلاین بی معنی است !
مشاوره و کلاس خصوصی برای همه !
شاید برای عموم افراد چه مدرس و چه دانش پذیر، فراهم کردن مکان و زمان مناسب جهت برگزاری کلاس، جلسه مشاوره و … همواره یکی از مشکلات مهم باشد. از آنجایی که خدمات آموزش آنلاین فارغ از مکان است، همه افراد میتوانند از مزایای کلاسهای خصوصی و تجربیات مدرس یا استادی که در یک شهر خاص است، استفاده کنند.
برگزاری کلاسهای خصوصی با استفاده از پلتفرمهای جامع آموزش آنلاین به این دلیل که صرفه جویی زیادی در زمان به علت حذف رفت و آمد میشود، این امکان را برای مدرس فراهم میکند تا کلاس یا جلسات خصوصی بیشتری برگزار کند.
مزایای آموزش مجازی (آنلاین)
- حذف رفت و آمد و کاهش ترافیک شهری
- صرفه جویی در زمان
- راحتی و آسایش هنگام آموزش
- کاهش هزینههای آموزش برای مدرس و دانش پذیر
- بهرهمندی از اساتید و مشاوران مجرب برای همه افراد
- امکان دسترسی به محتوای دوره های آموزشی به صورت ۲۴ ساعته
- عدم وابستگی به آب و هوا و شرایط محیطی
- بهره مندی از آموزش هنگام شیوع ویروس و بیماری
معایب آموزش مجازی (آنلاین)
شاید اصلیترین ایرادی که به سیستم آموزش مجازی (آنلاین) بتوان گرفت، وابستگی آن به کیفیت زیرساخت شبکههای ارتباطی و اینترنت است. سرعت پایین اینترنت عمده مشکلی است که کاربران در تعامل با پلتفرمهای آموزش مجازی یا آنلاین دارند. خوش بختانه این ایراد، همیشگی نیست و با بهبود کیفیت خدمات اپراتورهای ارائه دهنده سرویس اینترنت و بیشتر شدن پوشش اینترنت پرسرعت 4G و 5G و فیبر نوری، این ایراد رفته رفته کم رنگ میشود
یکی دیگر از معایب استفاده از پلتفرمهای آموزش مجازی یا آنلاین این است که میتواند سلامتی افراد را تهدید کند. عدم تحرک دانش پذیران و عادت به پشت میز نشینی در بلند مدت میتوان باعث بروز مشکلاتی در سلامتی فرد شود. البته از آنجایی که توجه به سلامتی و انجام امور مرتبط با آن، متوجه خود فرد است، شاید خیلی نتوان این مورد را از معایب آموزش آنلاین به شمار آورد.
منزوی شدن دانش آموزان و کاهش هوش اجتماعی به دلیل کاهش تعامل فیزیکی دانش آموزان با یکدیگر و با مدرس میتواند یکی دیگر از معایب قابل توجه در پلتفرم آموزش مجازی یا آنلاین باشد.
بل میت | BellMeet : برگزاری کلاس آنلاین
امروزه بستر و یا پلتفرمهای مختلفی جهت برگزاری سیمنار آنلاین وجود دارند. با توجه با محدودیتهایی که عموم پلتفرمهای خارجی در کشور عزیزمان ایران دارند، پلتفرم جامع، بومی و دانش بنیان بل میت (BellMeet) با تمامی امکانات استانداردی که در فوق به آنها اشاره کردیم، میتواند گزینهای ایدهآل جهت برگزاری وبینار، وب کنفرانس، آموزش مجازی (آنلاین)، کلاس آنلاین و … شما باشد.
پلتفرم جامع برگزاری جلسات مجازی BellMeet، تنها پتلفرم بومی و دانش بنیان با کاملترین ابزارهای تعاملی نظیر:
- تعامل صوتی با کیفیت بالا
- تعامل تصویری با کیفیت بالا و با تعداد دوربین بالا
- گفتگو و تعامل متنی (چت)
- پخش ویدیو آنلاین در محیط جلسه آنلاین
- تخته آنلاین جهت نوشتن و رسم شکل سازگار با موس، تاچ و قلمهای نوری با قابلیت ذخیره و استفاده مجدد در جلسات مجازی آتی
- به اشتراک گذاری فایل (pdf، تصویر و …) با امکان نوشتن روی آنها سازگار با موس، تاچ و قلمهای نوری
- به اشتراک گذاری صفحه نمایش و تبهای مرورگر کروم در محیط جلسه مجازی
- و امکان پین کردن پیامهای مهم در محیط چت و نمایش آنها به فرم اعلان به صورت زیرنویس دورهای
آماده میزبانی از رویداد آنلاین شما است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده تعرفهها و همچنین استفاده سه روزه رایگان (هدیه) به لینکهای ذیل مراجعه فرمایید.
یا با شماره تلفن درج شده در ذیل تماس حاصل فرمایید.
+98 21 2264 3814
در انتها پیشنهاد میکنیم تا نگاهی بر سایر مقالات وبلاگ بل میت داشته باشید.
سامانه آموزش مجازی | ال ام اس | LMS
همانطور که در طول متن نیز اشاره شد، سامانه آموزش مجازی موسوم به LMS مفهوم و کاربرد جامعتری نسبت به بستر برگزاری کلاس مجازی (کلاس آنلاین) دارد. به عبارت خیلی ساده با سامانه ال ام اس (LMS) میتوان یک دانشگاه یا آموزشگاه و یا مدرسه مجازی داشت که تمامی امور مدیریتی و آموزشی آن به صورت کاملاً مجازی قابل انجام است.
یک سامانه LMS جامع دارای امکانات ذیل است:
- بستر کلاس آنلاین با تمامی ابزارهای تعاملی که در طول این مقاله عنوان شد.
- بستر برگزاری آزمون های تستی و تشریحی آنلاین
- سامانه سوال و جواب (تالار گفتگو)
- سامانه ارائه و ارسال تکالیف
- سامانه رفع اشکال
- سیستم کارنامه ساز جامع
- و …
همانطور که مشاهده کردید، امکانات یک سامانه ال ام اس جامع بسیار بیشتر از یک پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین است. در این خصوص سامانه LMS بین جو میتواند گزینهای ایده آل برای دانشگاه، آموزشگاه و یا مدرسه مجازی شما باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک ذیل مراجعه فرمایید.
021-26603470 | Tell: 021-26603224